رابرت هنری دایسون، باستانشناس آمریکایی و حفار تپه حسنلو در نقده، در گزارش حفاری خود نوشته است هنگامی که عموم اعضاء و کارگران هیئت برای دریافت حقوق از محوطه حفاری دور شده بودند، و خود به تنهایی مشغول کلنگزنی میشود، ناگهان و از حُسن اتفاق جام طلایی معروف حسنلو را شخصاً «کشف» میکند.
فردریش کرفتر، دستیار تحمیلی شده به ارنست هرتسفلد و عضو هیئت حفاری تختجمشید، هنگامی که اکثر اعضای هیئت در محل نبوده و هرتسفلد نیز در مرخصی بسر میبرده، مشغول حفاری میشود و از خوششانسی و بخت بلند خود، الواح مشهور طلایی داریوش را از زیر دیوار کاخ آپادانا و از درون جعبهای سنگی شخصاً «کشف» میکند.
اریخ اشمیت، باستانشناس آمریکایی و حفار تپه حصار دامغان در زمانی که کمک هزینههای اسپانسرهای او، یعنی موزه دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیا، موزه هنر پنسیلوانیا و یک کلکسیونر اشیای عتیقه، برای ادامه حفاری قطع شده بوده، شخصاً و به تنهایی کلنگ به دست گرفته و به طرز معجزهآسایی ظروف و زیورآلات طلایی مشهور تپه حصار را «کشف» میکند.
هرمزد رسام، تبعه بریتانیا و عضو هیئت حفاری بریتانیا در بینالنهرین در حالیکه مغضوب هیئت حفاری بوده و میبایست محوطه کاوش را ترک میکرده، مدت کوتاه دیگری بطور شبانه و پنهانی دست به تفحص میزند، تا اینکه ناگهان و از اقبال بلند خود منشور کورش هخامنشی را در اطراف یک بقعه روستایی، در حالیکه در گوشهای روی زمین افتاده بوده، شخصاً «کشف» میکند.
ایران در آتش جعل و تقلب میسوزد. این سوختن را اگر ما درک نکنیم و بدان توجه نکنیم، فرزندان ما و نسلهای آینده آنرا درک خواهند کرد و رنجش را خواهند کشید.
تاریخ تقلبی نه تنها کمکی به آموختن از گذشته برای ساختن آینده بهتر نمیکند، که موجب گمراهی نسلهای حال و آینده و تکرار اشتباهات و مصائب قبلی و چرخه مکرر «راههای رفته» میگردد.
مقابله با تقلب و روشنگری در قبال آن، کاریست که باید انجام شود. برای احترام به تاریخ و واقعیتهای تاریخی، و برای ادای وظیفه و مسئولیت در قبال نسلهای آینده. برای آنکه بتوان با افتخار و سربلندی به آنان گفت: «ما ترا فریب ندادیم و گذشته و آینده ترا خرج امروز خود نکردیم».